Gener 22

Desembre/Gener 21-22

Iniciem aquesta memòria recordant com varem acabar l’any 2021.

A la foto podem veure l’equip que va participar en la primera jornada de presentació de la Llar Escola de Vida al poble de Santa Coloma o varem explicar la feina feta durant l’any. Castell de Santa Coloma de Queralt el desembre del 2021.

Celebració i integració cultural

El Cap d’Any de 2021-22 celebrem la festa a la seu de la Ong al poble de Segura. Tenim en compte els valors com la celebració, l’encontre de la comunitat, la família, i la participació en les festes pròpies de la nostra cultura.

Integració cultural i participació

El 5 de gener de 2022 participem amb tots els estudiants de l’Escola de Vida a la Cavalcada dels Reis d’Orient. Posem especial atenció en la integració cultural procurant que els nostres estudiants participin de les festes populars.

Yennayer 2022

A mig gener de 2022 celebrem el cap d’any Amazic. A la Llar tenim varis joves d’origen berber. Procurem celebrar la seva cultura de manera que puguin sentir-si més a prop i que de passada la puguin conèixer millor des d’un punt de vista intel·lectual, històric, cultural.

Reiniciem el curs escolar

Al gener reiniciem les classe de l’Escola de Vida. A les fotos classe de cuina i classe de català. A la classe de Cultura General veiem la pel·lícula “El niño que domó el viento” (un cop al mes fem un cine-fòrum on analitzem una pel·lícula que sovint aborda temes socials, filosòfics, ètics o històrics.

Febrer 22

Pràctiques i formacióEquip de Serveis

Un dels propòsits d’aquest any ha estat assentar el projecte de formació en pràctiques (pintura, paleta, horta, jardineria, animals, reciclatge, mudances, restauració, cuina…)

Obres per habilitar la nova Llar

L’any 2022 ha estat l’any en que hem fet les obres, estrenat i posat en marxa la Llar dels Coloms. Fins ara teníem un sol pis i aquest 2022 en tindrem dos. Els mateixos estudiants estan fent la reforma integral del pis.

Classes d’anglès

El febrer reiniciem les classes d’anglès. Les classes el febrer encara són a la Llar dels Pioners. Més endavant haurem d’ampliar i canviar d’espai. cada cop tenim més joves interessats en rebre classes i s’ens ha fet petit.

Sortides culturals

Sortides culturals comarcals. Museu de la Vida Rural i les Coves prehistòriques. Amb la col·laboració de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí.

Comprem la furgoneta

Aquest any comprem la furgoneta de 9 places que tant necessitava el nostre projecte. La fem servir per a tot: viatges culturals, compres d’avituallament, i per portar cada dia als estudiants a les feines, tallers, pràctiques, classes, gestions a Tarragona, Barcelona….

Podem adquirir la furgoneta gràcies a la col·laboració de la Diputació de Tarragona i a una campanya de crowdfunding entre tots els nostres socis/es.

Participació amb alumnes adults

Compartir activitats amb altres alumnes i veïns autòctons és molt beneficiós per als nostres estudiants. Varis cops durant l’any procurem fer activitats conjuntes o barregem alumnes dels nostres cursos per adults amb els estudiants de l’Escola de Vida.

Març 22

L’Espluga FM Radio

El mes de març des de l’Espluga FM Radio ens conviden a explicar com evoluciona el nostre projecte. A la foto els estudiants Mbarek de Marroc i el Seni del Senegal, i el Kiku Mistu director de la Llar Escola de Vida.

Conveni amb el centre òptic Multiòptiques de Tàrrega

Amb l’ajud del centre òptic iniciat l’any 2021, finalment hem pogut dotar de ulleres graduades a un dels joves externs que acompanyem des la Llar Escola de Vida.

Col·laboració amb Arbre Team

El mes de març els nostres estudiants participen com a voluntaris en el projecte d’ecologia i pedagogia “el brot” per la repoblació de boscos.

Joves del centre CRAE Sirius

Els joves menors del centre de CRAE Sirius de Santa Coloma pugen a fer classes de escola de vida a Segura. Un CRAE és un Centre Residencial d’Acció Educativa.

Coronavirus

El mes de març tenim un cas de coronavirus i hem de fer les classes per zoom. Durant la pandèmia del 20-21 no varem interrompre mai l’activitat i es van fer les classes per zoom.

Aniversari

A la Llar Escola de Vida insistim en celebrar els aniversaris dels nostres estudiants, malgrat sovint provenen d’una cultura on no ho celebren.

Abril 22

ONG SomRiures

A l’abril de 2022 signem un conveni amb el Centre Dental Les Escoles de Terrassa, que ens ajuda en el procés de primer sanejament dental dels nostres joves. Molts d’ells arriben a nosaltres en molt mal estat.

NIE

El mes d’abril després de molt esforç i molts mesos de feina i tràmits aconseguim el que els nostres estudiants Mbarek i Achraf obtinguin el permís de treball i residencia.

Celebració

A la Llar dels Pioners (el primer pis residencia que varem inaugurar l’any 2021, on hi viuen els més veterans) celebren la bona nova dels papers del Mbarek i l’Achraf. Aquest és un dels moments més desitjats i esperats dels nostres estudiants.

L’Steve

Per Setmana Santa rebem l’avís per part de l’alcalde de Santa Coloma que hi ha un jove desconegut vivint al carrer amb una evident afectació emocional i psicològica.

(continúa…l’Steve)

Ingressa a Llar Escola de Vida però en detectar que necessita una atenció especial molt propera, decidim que visqui a la casa de Segura, des d’on li podem fer un primer acompanyament d’urgència.

Maig 22

Classe-Taller de cuina i consum responsable

Un dels temes importants en el que varem insistir durant els primers mesos de l’any és la formació en la cuina i alimentació saludable i la compra i consum conscients.

Taller professional de melmelades

Hem signat un conveni de pràctiques amb l’obrador artesà de melmelades “Montalegre” de Pontils.

Estudis externs

Iniciem un programa de cursos externs: autoescola, mecànica d’automoció, informàtica

A la foto reunits amb l’assessora d’estudis.

Visita al Circ Raluy

El mes de maig viatgem a Terrassa a veure el Circ Històric Raluy. La direcció del circ ens rebem meravellosament i ens ofereixen una visita guiada. Els nostres estudiants gaudeixen moltíssim. És la primera vegada que van al circ.

L’Steve va al metge

Després de molt temps de negociacions aconseguim que l’Steve accepti ser visitat per un metge, anem al CAP i més tard anirem a un servei d’atenció psicològica. Hem donat una gran passa. Estem molt contents.

Amb els més petits

Portar els valors de l’Escola de Vida als més petits és clau per al seu desenvolupament futur.

A la foto a la plaça de Castell a Sta Coloma de Queralt, fent una activitat amb els més petits del CRAE Sirius.

Juny 22

Anem al cinema

La classe de Cultura General fa la seva sortida al cinema a Tarragona. Anem a veure “La Brigada de la Cocina” un film francès que parla d’histories de vida molt semblants a les dels nostres estudiants…els hi encanta.

Classes d’alfabetització

Els joves menors del CRAE Sirius de Santa Coloma pugen a Segura a rebre classes d’alfabetització general (català, castellà, cultura general, creativitat i valors). Alguns d’aquests estudiants després passen a la Escola de Vida.

Visita als especialistes de la salut

Sovint les afectacions més comunes dels nostres estudiants quan arriben a nosaltres estan relacionades amb les dents, el ulls, els peus, i també les emocions. A la foto a la clínica de podologia de Santa Coloma.

Acollim al Rachid

El Rachid és un jove de 18 anys d’origen amazic que ha acabat vivint al carrer en una tenda de campanya a les afores de la ciutat de Tarragona. Els nostres estudiants ens proposen el rescat. El Rachid és un noi excel·lent que al llarg de l’any donarà uns resultats admirables.

A la fotos es veu el dia del rescat i el dia que anem a comprar-li roba.

Conveni amb l’associació del Safrà

L’associació que recupera la tradició del safrà a Santa Coloma necessita un jove per implicar-s’hi i s’hi presenta voluntari el Rachid. Durant l’any farà tasques de cultiu de safrà (plantada i recol·lecta (a la foto de dalt amb Toni Rius responsable del projecte)

El solstici d’estiu

A l’Escola de Vida creiem que la tradició cultural i la celebració són un forma d’encontre i d’integració.

Com no podia ser d’una altra manera la festa de Sant Joan es una ocasió magnífica per posar en pràctica aquests valors.

Juliol 22

Continuem amb les obres de la Llar dels Coloms

El Rachid ja és amb nosaltres des de fa dies però encara viu provisionalment a la Llar dels Pioners, ara poc a poc li toca a ell anar fent les obres per reformar i adequar la que serà la seva nova casa: la Llar dels Coloms. A la foto l’Steve l’ajuda.

Noves visites al dentista

A arrel del conveni signat amb la ong de Terrassa Som-Riures Odontòlegs Solidaris, poc a poc tots els nostres estudiants es poden anar fent una revisió dental i rebre els primers tractaments d’emergència.

Nova pista de voleibol

A Santa Coloma, als pisos de l’Aiguadolç on hi tenim un els nostres pisos-llar escola hi han posat una pista de voleibol. Els nostres estudiants no coneixien aquest esport, ara hem organitzat una lliga.

Camp de treball

L’associació la Bastida, de Santa Coloma, ha organitzat per aquest estiu un camp de treball amb joves d’arreu de Catalunya per recuperar marges de pedre seca. També hi han participat els estudiants de la Llar Escola de Vida. Per a ells poder-se relacionar amb joves autòctons de tot el país ha estat molt positiu.

L’Escola de Vida ha impartit diferents tallers de creativitat i valors als joves participants.

Autoescola

Durant aquest any 2022 quatre dels nostres estudiants han estudiat el carnet de conduir a l’autoescola CID d’Igualada. Això ha suposat que els hem hagut de portar i anar a buscar cada dia durant molts mesos. Ara tres d’ells ja tenen carnet, cosa que els permet ser més autònoms i independents i alhora ajudar com a xofers en les necessitats de l’escola. No hem d’oblidar que un dels objectius de la Llar Escola de Vida és l’emancipació dels nostres estudiants.

Agost 22

Segueixen les obres de adequació de la Llar dels Coloms

Seguim poc a poc fent totes les feines de reforma del pis que ha d’acollir la nova llar LLAR DELS COLOMS. El Moha Ouardi és un nou estudiant que ha ingressat a la Llar i hi viurà. Està pintant amb l’ajuda del Seni que és un pioner que viu a l’altra llar.

Pràctiques a Somsomnis

Molts dels nostres estudiants passen per Somsomnis a fer periodes de pràctiques. El Rachid ha agradat tant que l’han contractat indefinidament.

El Moha O acaba d’arribar i ja ha començat a fer pràctiques al restaurant casa de colònies Somsomnis de Vallfogona de Riucorb. De moment ha començat per fregar plats.

Plantada de Safrà

El mes d’agost és el mes que a Santa Coloma es planta el safrà en una festa popular. El Rachid hi participa activament i n’és un dels protagonistes.

Equip de Serveis “Treball i Valors” a la Festa Major

Un dels objectius d’aquest any era assentar les bases del funcionament de l’Equip de Serveis des d’on oferim serveis a la comarca (natejes de jardins, petites mudances, deixalleria, repartiment de publicitat a domicili o feines senzilles de pintura, paleta,….)

(A la foto l’equip amb l’alcalde de Santa Coloma Ramon Mullerat el dia del repartiment del programa de festa major) (fent un servei de jardineria) (el Mbarek i el Seni repartint porta a porta).

Participació en fires de mostres

Des de la Llar Escola de Vida, en tant que ONG que es finança en una gran part per donacions privades particulars sabem que hem de ser a peu de carrer per donar a conèixer la nostra tasca, que de passada també ajuda a conèixer millor als nostres estudiants.

Anem a la Festa Major

L’agost és temps de festes majors i fires. És important que els nostres estudiants les coneguin hi participin i especialment que s’ho passin bé. (A les fotos podem veure un dia a la fira d’atraccions de la festa major d’Igualada i d’una jornada castellera a la festa major de Santa Coloma).

Setembre 22

Nou curs escolar

Al setembre comença el nou curs escolar i amb el nou curs estrenem nova aula al castell de Santa Coloma gràcies a la cessió de l’espai que ens fa l’ajuntament. També estrenem nova professora de català i tutora de la Llar dels Coloms, la Cristina. Aquest nou curs també estrenarem nova professora d’anglès, la Mar (però haurem d’esperar fins a començaments de 2023 per a que s’incorpori al curs).

Altres centres. Joves nouvinguts i amb necessitats especials

Degut a l’èxit de resultats formatius amb l’Escola de Vida cada cop són més els centres que ens demanen que hi fem classes per als seus alumnes. A més del CRAE Sirius de Santa Coloma, aquest any comencem a impartir classes al Centre d’Emergència El Pla (que acull i dona suport d’emergència a joves que acaben d’arribar al nostre país) a El Pla de Santa Maria i a Egueiro de Valls (que treballa per a la integració laboral de joves nouvinguts i especialment per la rehabilitació, formació i reinserció de persones amb problemes de drogodependències).

Taller de masoveria

Al setembre també recuperem els tallers de pràctiques formatives laborals, com és el cas del que fem amb el David Sandoval a l’Ametlla de Segarra de tasques de masoveria en general (abelles, mel, vaques, cavalls, horta, …).

Llar dels Coloms…seguim

Seguim amb els preparatius del nou pis, la Llar dels Coloms. Ara els joves ja estan començant a preparar el mobiliari fabricat per ells mateixos.

Pràctiques a la vinya

És setembre i és temps de vinya. La nostra ong té convenis amb diferents pagesos i professionals del camp i especialment de la vinya on els nostres estudiants hi fan pràctiques.

Perruqueria

Tenim un parell d’estudiants que volen ser perruquers. Per a que comencin a practicar els hi hem comprat un equip professional de perruqueria per a que tallin el cabell als seus companys.

Octubre 22

Formatgeria Sant Gil d’Albió

Iniciem un conveni amb la formatgeria Sant Gil d’Albió. Els nostres estudiants fan visites guiades de formació i pràctiques. Ara l’Abdeslam hi treballa contractat tres dies a la setmana.

Nous estudiants

Aquest curs ha ingressat un nou estudiant el Moha Bedoui que estava a una casa ocupada. Ja viu i estudia amb nosaltres. Ara també treballa amb Conca Activa. Paral·lelament ajudem a estudiants externs. (A la foto el Youness, el Kiku i el Moha B).

Gestions administratives

Una feina que es repeteix mes a mes son les farragoses, lentes i complicades gestions administratives. Una d’elles és visitar els consultats dels països d’origen dels nostres estudiants. ( A la foto som al Consolat del Marroc)

Curs de mecànica d’automoció

Una de les grans novetats d’aquest curs ha estat el curs de formació en mecànica de cotxes. El curs és un conveni amb el taller Autotar de Tàrrega i es porta a terme entre els mesos de octubre, novembre i desembre.

A la foto el nostre estudiant Mbarek i un dels seus mestres el Joan en una classe pràctica al taller. Amb el David (cap del curs) i l’Steve, el Mbarek, el Rachid i el Magid.

Cultura popular

Des de l’inici de l’activitat de la Llar Escola de Vida procurem establir convenis amb associacions de cultura popular de manera que els nostres estudiants s’hi puguin implicar i participar-hi activament. A la foto amb la colla del Gegants de Santa Coloma.

Darreres obres a la Llar dels Coloms

Els estudiants ja viuen a la Llar dels Coloms i s’afanyen a acabar la cuina, el bany…. Hem hagut de renovar totes les instal·lacions (electricitat i aigua), comprar tots els electrodomèstics i canviar totes les finestres del pis degut el seu deficient estat de conservació. Ho hem fet amb l’ajuda de la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Santa Coloma, Fundació La Caixa i de les empreses locals: Roca Trull, Boscirem, PlasFoc, Excavacions Gassó, Coperal. La reforma però, no finalitzarà fins a ben entrat l’any 2023.

Novembre 22

Curs d’informàtica

Aquest any estem molt contents doncs acomplim una vella promesa als nostres estudiants, que és tenir un ordinador per cada un i poder estudiar informàtica elemental. És imprescindible que els nostres estudiants puguin ser competitius en un món laboral i social que els hi exigirà un mínim coneixement informàtic en qualsevol feina.

Conveni amb la parròquia de Santa Coloma de Queralt.

A arrel de les necessitats tant especials que té acompanyar un cas tant delicat com el de l’Steve, hem establert un conveni amb mossèn Robert, rector de la parròquia de Santa Coloma i amb l’acompanyament de l’Ajuntament per a poder disposar durant dos mesos d’un pis parroquial on l’Steve i la seva mare adoptiva puguin passar el novembre i el Nadal junts acompanyats per un seguiment nostre.

(Fotos: al pis de Les Piles de Gaià, i amb l’Alcalde, el Mossèn i el director de la ONG)

6 estudiants nous

A la nova llar, Llar dels Coloms ja hi viuen 5 nois interns més un extern que viurà en un pis independent. Es tracte del Bachir de 25 anys que fins ara vivia al carrer a Cambrils, el Sail originari de la India que vivia a Barcelona, el Moha Bedoui que vivia a una casa ocupada a Valls, el Moha Ouardi que ve del centre Sirius, el Rachid que vivia al carrer a Tarragona i el Magid que prové del centre El Pla (a foto superior ) que aquest any inicia les reunions de contacte i examen del seu cas i que acabarà ingressant formalment duran els primers mesos de l’any 2023.

Desembre 22

Escola Cor de Roure

Al desembre alguns dels nostres estudiants col·laboren amb els estudiants de l’escola Cor de Roure de Santa Coloma en una campanya solidària de recollida de joguines.

Classes de Escola de Vida amb joves que acaben d’arribar

Al desembre comencem a donar classes de escola de vida al centre de primera acollida i emergència de la fundació Intress a El Pla Santa Maria.

Assemblea de la Llar-Escola de Vida

Tots els dilluns de l’any celebrem una assemblea (on revisem la setmana anterior i on expliquem l’agenda de la propera). L’activitat més important de la Llar-Escola però, és el “Cercle del Compartir”, on compartim les nostres alegries i dificultats més humanes, personals, i comunitàries. Al desembre varem celebrar una assemblea extraordinària amb la participació de tots els membres de l’Escola de Vida.

Festa de Nadal 22/23

Com ja hem explicat, creiem que és molt important que els nostres estudiants, educadors, socis i voluntaris celebrem junts les festes i especialment aquestes tant arrelades a la nostra cultura. Òbviament la nostra celebració no té caire religiós però si aprofitem per parlar de l’origen de tot plegat, el solstici d’hivern, explicar la tradició cristiana cultural del nostre país, etc. Els nostres estudiants venen tots de països molt llunyans i cultures molt diferents; si volem la seva integració plena, el primer que hem de fer és ajudar-los a entendre la nova cultura que els acull, sense òbviament, menysprear, negar o oblidar la seva, tot el contrari.

A la foto tots els estudiants de la Llar Escola de Vida (Abdeslam, Omar, Sail, Rachid, Achraf, Mbareck, Moha Bedoui, Seni, Moha Ouardi, Steve i Bachir) , els educadors i voluntaris (Anna, Pepa, Cristina, Mar i Fina) i el Amai, administrador tresorer de l’associació, el director de la ONG Kiku Mistu i l’alcalde de Santa Coloma Ramon Mullerat.

Feines i estudis

Acomiadem aquesta memòria informant de l’estat i activitat actual dels nostres estudiants:

ESTUDIANTS INTERNS

Omar

Amb permís de treball i residència. Carnet de Conduir B. Treballa a la Brigada municipal de l’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt. Estudia els estudis obligatoris de la EV. Estudia carnet de camió.

Mbarek

Amb permís de treball i residència. Carnet de Conduir B. Treballa a la Brigada municipal de l’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt. Estudia els estudis obligatoris de la EV. Estudia curs de mecànica d’automoció.

Abdeslam

Amb permís de treball i residència. Carnet de Conduir B. Treballa a la formatgeria Sant Gil d’Albió. Fa practiques d’hostaleria a un bar del poble. Estudia els estudis obligatoris de la EV.

Achraf

Amb permís de treball i residència. És autònom i treballa com a pintor amb Julià Mullerat. Estudia els estudis obligatoris de la EV. Estudia el carnet de Conduir B. Fa pràctiques de perruquer.

Seni

Està tramitant el permís de treball i residència. Fa practiques a una granja on properament hi entrarà a treballar. Estudia el estudis obligatoris de la EV.

Rachid

Amb permís de treball i residència. Treballa al Restaurant Casa de Colonies Somsomnis. Estudia el estudis obligatoris de la EV.

Moha B

Amb permís de treball i residència. Treballa a la Brigada municipal de l’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt en el programa de Conca Activa. Estudia el estudis obligatoris de la EV.

Moha O

Encara no te permís de treball i residència. Fa pràctiques al Restaurant Casa de Colonies Somsomnis. Fa pràctiques a l’Equip de Serveis Treball i Valors. Estudia els estudis obligatoris de la EV.

Magid

Encara no te permís de treball i residència. Fa pràctiques de paleta i a l’Equip de Serveis Treball i Valors. Estudia els estudis obligatoris de la EV.

Bachir

Encara no te permís de treball i residència. Fa pràctiques a l’Equip de Serveis Treball i Valors. Fa d’entrenador als alumnes de l’Escola Cor de Roure. Estudia els estudis obligatoris de la EV.

Sail

Encara no te permís de treball i residència. Fa pràctiques en una botiga i a l’Equip de Serveis Treball i Valors. Estudia els estudis obligatoris de la EV.

Steve

Encara no te permís de treball i residència. S’està recuperant d’una malaltia i aviat estarà en condicions de fer pràctiques a l’Equip de Serveis Treball i Valors. Estudia els estudis obligatoris de la EV.

ESTUDIANTS EXTERNS

Actualment estem acompanyant al voltant de 5 alumnes externs (els joves externs no viuen a les llars i no estan compromesos amb els valors, estudis i feines de l’EV. Els acompanyaments son entorn a: estudis, gestions administratives, salut, mentoria i suport emocional.

Gràcies a tots/es per aquest any 2022

12 thoughts on “Foto Notícia Resum any 2022

 1. Tot el que heu fet, feu i fareu és increïble!! Quina bona oportunitat de que els joves puguin tirar endavant el seu projecte de vida de la millor manera!! Gràcies per tota la labor social que feu Kiko, Amai i col•laboradors al Projecte!! Així com també als joves que es deixen acompanyar en aquest procés!! Per un 2023 ple d’oportunitats!! ;*

  1. Gràcies a tu, estimada Gloria, que sempre has estat al nostre costat i al dels nois. Tot va començar al teu costat.

 2. Moltes felicitats pee la feina feta és admirable. Comtinueu així perquè el que feu marca destins.

 3. Una alegria saber de vosaltres i una alegria, encara major, comprovar que el projecte funciona, creix i te molta empenta. Enhorabona Kiku i companyia. Molt content per vosaltres i la gent que ajudeu.
  Felicitats i molta força per continuar amb la mateixa il·lusió.
  Doneu records i feu una abraçada ben forta al Rachid, al Moha (i al Youness).

 4. “Aquell qui salva una persona, salva el món sencer” (Mishná 4:5). Mil gràcies!

 5. Mare meva!!! Quantes coses heu pogut fer ! Quantes cosas han aconseguit els nois!!! Moltes felicitats per la feina que vau fer tots plegats. Una abraçada!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *