2021 UN ANY EN 12 IMATGES- per Kiku Mistu 

1-A principis d’aquest any 2021 es signava el conveni de col·laboració entre la nostra associació ONG Imaginari i l’Ajuntament de Santa Coloma. Aquest acord ens ha permès obrir un pis escola on hi conviuen i estudien cinc joves que estan sols al nostre país.

Foto: Ramon Mullerat, Kiku Mistu, Anabel Albiñana i Amai Vecino. Autor: EV.

2-Els mesos següents a la signatura del conveni comencem la reforma del pis per una primera llar-escola

El pis on es troba la LLAR-ESCOLA DE VIDA s’ha hagut de reformar totalment i condicionar no només com a llar, sinó també com escola. Els propis estudiants s’han encarregat de fabricar el mobiliari: llits, taules, armaris…aquesta tasca ja ha format part de l’objectiu de formació integral que busquem per al nostres alumnes. Foto: Omar Bouyari, Oussama, Mbarek Bourga. Autor EV

3- Tot a punt per entrar-hi a viure, estudiar i treballar.

El projecte és privat i sense afany de lucre, i es finança exclusivament per l’aportació dels propis joves quan treballen i de donacions privades de socis particulars. Així hem pogut dotar poc a poc la llar amb tot el necessari per viure, estudiar i treballar: (llibres, ordinadors, cadires, bicicletes, electrodomèstics, roba de treball i material per la llar com ara tovalloles, llençols, mantes, plats, cassoles, …).

Foto: Mouhsin (estudiant), Larbi (estudiant), Achraf (estudiant),

4-Encara no hi dormíem però el primer que varem fer és començar les classes.

Un dels objectius més importants de la Escola de Vida és nodrir als nostres joves de les eines bàsiques per a començar el seu camí d’adaptació a la nova cultura que els acull i on s’hauran de desenvolupar a partir d’ara. La primera eina és l’idioma i per això reben classes de català, castellà i anglès. Les classes son formals però també informals, organitzant dies d’immersió lingüística on professors i alumnes, per exemple, cuinen i mengen en català.

Foto: Anna Tarragó (professora), Omar Bouyari (estudiant) i Mbarek Bourga (estudiant).

5-La nostra escola té un nom característic que la defineix i a l’hora l’estructura i encamina: “ESCOLA DE VIDA”. Aquesta és per tant, l’assignatura que considerem més important i vertebradora. Creiem que el més important és formar persones en valors, compromeses amb el seu creixement personal i amb la consciència social cap a un món millor, i amb consciència ecològica cap a un planeta que cal cuidar i curar.

A la foto hi podem veure estudiants i professors de l’Escola de Vida en una acció poètica al carrer. Aquest any hem fet vàries intervencions el carrer. Això dona visibilitat al nostre projecte i ens permet interactuar amb la gent del poble.

6- Aquest any hem aprés a comprar, cuinar i menjar de forma conscient.

Una altra de les que considerem matèries clau per l’adequat desplegament vital d’un jove, que s’enfronta sol al camí de la vida, són la cuina, l’alimentació i la gestió correcte d’una llar i tots els serveis que la conformen: gestió adequada del consum elèctric, l’aigua, les rentadores, la neteja…

A la classe de Economia Domèstica els nostres estudiants aprenen consum responsable i compromès, on es treballen temes tan actuals com necessaris, com son els productes bio, la compra ètica, el veganisme, etc.

Foto: Hassan (estudiant), el venedor de fruita, Mbarek (estudiant) Amai Vecino (professor) i Moushin (estudiant). Autor: EV.

7- A la tardor han començat les classes de cultura general. Ganes de saber!

Els joves migrats arriben al nostre país amb la obsessió de treballar. Nosaltres poc a poc mirem de fer-lis entendre que treballar ha de ser un mitjà i no una finalitat. Un mitjà més per assolir la plenitud i la felicitat. Però hi han altres mitjans necessaris per al nostre ple desenvolupament com a esser totals, i aquest són, per exemple,els coneixements que adquirim estudiant. En aquesta fotografia veiem els nostres estudiants apassionats en una classe de Cultura General (Música, Poesía, Geografia, Història…). Foto:Achraf, Hassan, Seni, Omar, Mbarek, Abdeslam. Autor: EV.

8- Hem iniciat les pràctiques laborals.

La millor manera de trobar feina és, per una banda, fer una bona xarxa de contactes, i per una altra, formar-se adequadament. I la millor formació i la millor xarxa, son les pràctiques, o allò que abans coneixíem com “l’aprenent”, realitzades amb professionals locals o de la comarca, principalment amics que ens garanteixen un acompanyament adequat que els permet a més a més, aprendre l’idioma. En aquest àmbit hem signat convenis amb diferents empreses del poble i de la comarca: la fruiteria Ca la Nuri, la ferreteria Ol Pat, Cal Perelló de l’Ametlla de Segarra, entre altres. Foto: Mbarek Bourga fent pràctiques a la fruiteria Ca la Nuri de Santa Coloma. Autor: EV.

9- Hem plantat la llavor d’una “cooperativa”

Per tal de completar adequadament la formació laboral a la nostra escola, hem creat una mena de “cooperativa de serveis d’estudiants en pràctiques” que alhora també és un ajud suplementari econòmic per els nostres joves en situació precària urgent. A la cooperativa “TREBALL I VALORS” els nostres estudiants es formen laboralment alhora que fan petits treballs de fusteria, pintura… El taller està situa al poble de Segura (Savallà del Comtat).

Foto: Seni Lene al taller de Segura (estudiant)

10- Amb l’arribada del bon temps ens hem associat amb la cultura popular. Integració social i cultural.

Una de les claus de l’èxit d’una persona que es troba amb la necessitat de migrar fora de la seva cultura i ha de viure a un altre país, és abraçar la nova cultura que l’acull. I la millor manera d’abraçar aquesta nova cultura és formar-ne part. Actualment tenim estudiants participant com a membres implicats activament als gegants i també a l’esplai Cal Nialet. Foto: Rachid, Mbarek, Hassan i Mohsen. Autor: Colla Gegantera de Santa Coloma de Queralt.

11- A l’estiu tota cuca viu. L’hort és vida, escola i futur.

L’Escola de Vida és principalment una escola de valors. I un dels valors que més ens agrada i més potenciem és l’amor per la natura i la vida natural i sostenible. En aquest àmbit hem creat un hort a Segura, on els nostres joves aprenen tècniques agràries, ecologisme, autosuficiència, i sobretot i especialment, gaudeixen dels beneficis que suposa el contacte directe amb la natura.

A la foto hi podem veure estudiants i professors de l’Escola de Vida arrencant patates en un cultiu de secà. Autor: EV.

12- Nous acompanyants per a un nou!

Acabem l’any amb dues grans noticies que ens fan forts i ens esperonen. La primera gran notícia és que el passat mes de desembre de 2021 hem signat el contracte d’un segón pis que serà la seu d’una nova Llar-Escola de Vida (Llar “Els Coloms”), que acollirà 5 estudiants més.

La segona gran notícia és que la Diputació de Tarragona ens ha atorgat un ajut econòmic de 7000€. Aquesta col·laboració no només suposa un ajud econòmic imprescindible per acabar de cobrir les depeses del curs passat, sinó també especialment el reconeixement a la feina feta i la confiança que aquesta institució posa en el nostre projecte social.

Foto: Membres de l’associació ONG Imaginari, estudiants de la Llar-Escola de Vida, representants de la propietat del nou pis, membres del Consistori colomí.


Ara comença una nova etapa amb molta feina i molt esforç per posar a punt la nova llar. (veure la notícia)

Avui et necessitem més que mai FES-TE SOCI/A


1 thought on “Un any en 12 imatges

  1. Enhorabona per aquest projecte tan admirable i que ja és una realitat. Tant de bo aquesta iniciativa sigui la millor i única pandèmia i model per practicar-ho arreu i evitar el que està passant a molts municipis! Les imatges desprenen il.lusió i esperança. Endavant!!! Una immensa abraçada

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *